Urán helyett szelet!

Íme, Paks alternatívája

Sokan nem szeretik a szélerőműveket, a madarakra gyakorolt hatásuk és a hangjuk miatt, de ennél tisztább energiaforrást nehéz elképzelni. Ez az oka, hogy tavaly durván nőtt globális áramtermelési kapacitásuk.

2014.02.06 15:05MTI

Tavaly 12,5 százalékkal, 35 ezer megawattal, 318 ezer megawattra emelkedett a szélerőművek áramtermelő kapacitása világszinten - közölte csütörtökön az IG Windkraft osztrák szélerőmű technológiai vállalat a GWEC szakmai képviseleti szervezet adatait idézve.

A szélenergia ipari szakmai képviseleti szervezet, a GWEC (Global Wind Energy Council) adatai szerint 2012-ben 45 ezer 200 megawattal nőtt a szélerőművek áramtermelési kapacitása.

Tavaly a legnagyobb ütemben Kína és Európa szélerőműves áramtermelési kapacitása növekedett. Kína rendelkezik a legtöbb szélerőművel is, amelyek összes áramtermelési kapacitása 91 ezer 400 megawatt. 2013-ban a kínai termelési kapacitás 16 ezer 100 megawattal nőtt. Kína a 2020-ra kitűzött szélerőműves áramtermelési kapacitáscélját 150 ezer megawattról 200 ezerre emelte meg.

A szélenergia termelési kapacitás rangsorában a második helyen az Egyesült Államok áll 61 ezer 100 megawattal. A 2013-as növekedés 1084 megawatt volt.

Németország 34 ezer 250 megawatt kapacitással harmadik a globális rangsorban. Tavaly a kapacitás 3238 megawattal nőtt.

Európa összesített szélenergiás áramtermelési kapacitása a tavalyi 12 ezer megawattos növekedéssel 120 ezer megawatt.

Ázsiában 115 ezer megawatt telepített szélerőmű áramtermelési kapacitás működik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.