Töke van a menyasszonynak

Farkat rajzolt a holdjáró a kínai űrszondának - fotóval!

A Csang'o-3 kínai űrszonda december közepén landolt mellékbolygónkon, s nem sokkal később a holdjáró is kigördült a felszínre.

2014.01.18 23:56ma.hu
China Space Facebook-oldal

A hatkerekű Jütu (Jáde nyúl), a 140 kilogrammos robot három hónapra szóló feladatot kapott: a Hold felszínét kutatja, talajelemzéseket és nagyfelbontású felvételeket is készít az égitest teljes felszínéről. Küldetése során körülbelül három négyzetkilométeres területen végez kutatást. Műszaki berendezéseivel száz méteres mélységig képes a felszín alatti geológiai alakzatokat feltérképezni, továbbá a kőzetek és a talaj kémiai összetételét is vizsgálja. Kamerái révén tevékenysége jól követhető és dokumentálható - mint ahogyan az a képen is jól kivehető, a Holdistennő is lefotózta felszínen hagyott nyomvonalát.

A Szovjetunió és az Egyesült Államok után Kína a harmadik ország, amelyik sikeres sima leszállást hajtott végre a Holdon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.