A megvalósult sci-fi

Kijelző a szemen - az okoslencsék kora

Többé nem kell a sebességmérőre pillantania vezetés közben és akár tévét is nézhet - tévé nélkül!

2014.01.04 11:25Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Ezt látja az iOptik viselője

A Google Glass-ről a technikai innovációra fogékonyak biztosan hallottak/olvastak már; a hétköznapinak tűnő szemüveg lencséjére parányi elektronika vetít képet, az okos készülék pedig szinte mindenre - vagy még többre - használható, amire egy mai okostelefon. De van egy ennél még tovább merészkedő megoldás is...

Egyelőre még viszonylag ismeretlennek számít az Innovega nevű cég, de ha befut iOptik rendszere, akkor hamarosan mindenki ismerni fogja a vállalat nevét. A viselhető elektronikában utazó amerikai vállalkozás speciális kontaktlencséken dolgozik, melyeken hasonló képmegjelenítés válik lehetővé, mint a Google Glass-on. A pár nap múlva induló CES-en debütáló fejlesztés nem egyszerűen egy vitrinbe zárva nézhető meg: a kiterjesztett valóságot (augmented reality) kínáló lencséket (és a hozzá tartozó szemüveget) minden, Innovega alkalmazott viselni fogja az elektronikai kiállításon.

Célként jelölte meg a vállalat, hogy terméke ne csupán elektronikai különlegesség legyen, hanem a mindennapi tevékenységeket - például vezetés - is segítse, amellett, hogy hasznos társ játék vagy filmnézés közben. Mindezt full HD (1920x1080 pixeles) felbontásban, köszönhetően az átlagos napszemüvegnél nem nagyobb szemüvegnek, melybe parányi kivetítőket építettek. A kontaktlencse speciális fényszűrő kialakítása pedig lehetővé teszi, hogy ne legyen diszkomfortérzése viselőjének attól, hogy szemétől mindössze pár milliméterre található a projektor. Emellett természetesen képes korrigálni a látáshibákat, ahogyan azt a hagyományos kontaktlencsék teszik.

Üzembe helyezés után szinkronizálódik a felhasználó Android okostelefonjával, így az erre a platformra fejlesztők kihasználhatják a kiterjesztett valóságban rejlő lehetőségeket. A DARPA által is pénzelt fejlesztés kis szerencsével még az idei év végén kereskedelmi forgalomba kerülhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.