Robotraj a levegőben

Légiháború a fejünk felett - videóval!

Alig, hogy bejelentették a repkedő robotpostásokat, megjelent az első hacker, aki azt is kitalálta, hogyan lehetne ellopni a csomagokat. Vagy zombihadsereget csinálni a kis postás helikopterekből.

2013.12.07 13:55Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Nemrég írtunk az Amazon csomagszállítási forradalmáról, miszerint apró drónokkal, autonóm robothelikopterekkel szállítanák le a megrendelt csomagok javát. Az ötlet egyszerű és nagyszerű: a felszín feletti pár tíz méteres, jelenleg teljesen kihasználatlan légtérben repkedve egy nagyvárosban jóval gyorsabban lehet célhoz juttatni a kívánt küldeményeket, mintha azt egy postásautóra bíznánk.

Az ötlet sokak fantáziáját megmozgatta, ezek közül érdemes kiemelni Samy Kamkart, aki tovább ment a "hálóval elkapom vagy puskával lelövöm" féle "csomagszerzési" elképzeléseken. Kamkar úgy módosított egy drónt - az egyébként az Amazonon is megvásárolható Parrot AR Drone 2.0-t -, hogy az képes más Parrot egységek "kirablására". Tulajdonképpen át tudja venni felettük a hatalmat, kvázi zombivá változtatva a kis repülő masinát.

Valahogy így:

Egy parányi Rapsberry Pi számítógéppel, egy akkumulátorral, két vezetékmentes jeladóval és a saját maga fejlesztette szoftverrel vitte végbe a jövő csomagszállítási elképzelését gyorsan megtorpedózó kezdeményezést a hacker. Programjával a kalóz drón meg tudja keresni a közelben tartózkodó más repülő egységeket, és ha talál egy szintén Parrot modellt, akkor rácsatlakozva át tudja venni az irányítást felette. Innen már nem sok fejlesztést igényel egyébként, hogy egyéb típusú kereskedelmi drónok is meghackelhetők legyenek.

Előbb-utóbb nyilván kitalálnak valamilyen védekezési mechanizmust a rabló drónok ellen a szállítmányozással foglalkozók, ha komolyan gondolják a csomagok légi célba juttatását. Ez azonban akár a fejlett világban zajló drónháborúhoz is vezethet, hol az egyik, hol a másik oldal pillanatnyi győzelmét hozva. És még azt hittük, hogy a terminátorok a földön indulnak meg az emberiség ellen...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.