Amazon

Égből hozza a csomagot a robotpostás - videóval!

Hamarosan tényleg megérkezik a 21. század; mi mást is gondolhatnánk akkor, amikor a megrendelt csomagot egy robot hozza? Ráadásul olyan robot, amelyik repül!

2013.12.07 08:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Az 1990-es évek közepén megjelent Amazon.com kezdetben könyvek forgalmazásával igyekezett megélni az akkor még csak épphogy megszületett internetes piacon. Ezt aztán hamarosan követték a CD-k, DVD-k, végül általános online áruházzá nőtte ki magát a cég, nem mellesleg elhozva az elektronikus könyvolvasók (Kindle) forradalmát.

Most egy újabb forradalomra készül a cég, amelyik megunhatta, hogy a repülő autók minden évtizedben csak a következő dekád ígéretével kecsegtettek, meg sosem jelentek. Nos, a nemrég tett bejelentés után lehet, hogy nem is fognak, olyan forgalmassá válik az égbolt felettünk: az Amazon ugyanis azzal kísérletezik, hogy - kikerülve a földi dugókat - szinte nyílegyenesen szállítja le az ügyfelei által megrendelt árut. A levegőben. Egy robottal.

Nehéz megemészteni, igaz? Kicsit könnyítsünk rajta ezzel a videóval, de aztán olvasson tovább, rengeteg érdekes infónk van még!



Most már nem is olyan hihetetlen, ugye? Nos, az Octocopter névre keresztelt drónok nem a kitaláció mesterfokát jelentik, hanem egy létező - igaz, egyelőre még csak kísérleti - teherfuvarozási módszert. Az Amazon vezetője, Jeff Bezos nemrég bejelentette, hogy akár 2,3 kilogrammnyi hasznos terhet is képesek magukkal vinni a kis helikopterszerű robotok, nagyjából 30 perc alatt. Ezek a paraméterek egyébként az átlagos Amazon szállítások 86 százalékára igazak!

Azért van egy hátulütője is a dolognak: az USA-ban a pilóta nélküli, kereskedelmi jellegű repülő járművek engedélyezése nehézkesen zajlik, becslések szerint az egyébként technikai téren igencsak progresszívnek számító észak-amerikai országban még nagyjából öt év, mire beindulhat a nagyüzemi drónszállítás. A légtér az Egyesült Államokban az autonóm civil teherszállítás számára várhatóan csak 2015-ben, Európában pedig csak 2016-ban nyílhat meg. Addig barátkozzunk a gondolattal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.