Jáde

Hétfőn indítják útjára az első kínai holdjárót

Helyi idő szerint hétfőn kora hajnalban indítják útjára az első kínai holdjárót, a Jáde nyulat. A Hold felszínét kutató járművet a Csang'o-3 ember nélküli űrszonda viszi magával, amely visszatér a Földre.

2013.11.30 08:31MTI
MTI

Kínai kutatóeszköz most fog először leszállni a Hold felszínén. A Jütu (Jáde nyúl) hatkerekű, 140 kilogrammos jármű.

A december közepére tervezett leszállás után kezdheti meg tevékenységét, s egyelőre három hónapra szóló munkát kapott. Feladata a Hold geológiai szerkezetének és felszínének a vizsgálata és természeti erőforrások keresése - közölte a kínai űrközpont, amely szerint az északnyugat-kínai Hszicsangban jók a körülmények, az indítás előkészületei jól haladnak.

A fellövés közép-európai idő szerint vasárnap este lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.