Testvérhegy

Lávafolyamot figyeltek meg a nemrég feltűnt japán szigeten

Lávafolyamot figyeltek meg azon a kicsiny vulkáni szigeten, amely a minap bukkant elő hirtelen a Csendes-óceánból.

2013.11.26 21:21MTI
MTI

A kis szigetnek a folyamatos vulkáni tevékenység miatt pénteken már egy második működő krátere is kialakult, a kitörések pedig két-három percenként követik egymást, akár 750 méter magasra lövellve a hamut és a vulkáni salakot - számoltak be a japán parti őrség megfigyeléseiről a hatóságok.

A sziget alakja már inkább az oválishoz közelít: 400 méter hosszú, 200 méter széles, és egy körülbelül 50 méteres kiszögellés látható rajta, melyet az egyik lejtőn leömlő, megszilárdult láva hozott létre.

A lávaömlést a kutatók és a szigetecskét rendszeresen megfigyelő parti őrség vette észre. A kicsiny sziget az Ogaszavara-szigetcsoport Nisinosima nevű, lakatlan szigetétől körülbelül 500 méterre délkeletre helyezkedik el. A szakértők szerint a lávafolyam megszilárdulása növeli az esélyét, hogy a sziget a felszínen marad, bár félő, hogy olyan hirtelen tűnik majd el a hullámok között, ahogy megjelent.

Lehetséges azonban, hogy a kitörés sokáig tart, így a sziget tovább hízik - jelezte Josihiko Tamura, a Japán Óceánkutató Központ munkatársa. Ebben a térségben 40 éve nem jelent meg új sziget, az "újszülött" azonban még törékeny, és a kormány úgy döntött, a névadás előtt megvárja, hogy tartósan a felszínen marad-e.

A második világháború vége óta négy vagy öt hasonló szigetecske jelent meg az óceánban. Kis dombocska maradt abból a szigetből, mely 1973 szeptemberében emelkedett ki a vízből, egy 1986-ban felbukkant földdarab pedig két hónap alatt eltűnt. A volcanodiscovery.com vulkánfigyelő portál úgy értesült, hogy a sziget ideiglenes neve Niidzsima, magyarul testvérhegy.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.