A parti őrség fedezte fel

Eddig ismeretlen, még füstölgő, aprócska szigetre bukkantak Tokiótól délre

"Eddig ismeretlen, még füstölgő, kicsiny szigetecskét talált Tokiótól 1000 kilométerre délre a parti őrség"

2013.11.21 11:04MTI
Fotó: freedigitalphotos.net

A mintegy kétszáz méter átmérőjű szigetecske felbukkanása vulkánkitörés számlájára írható. Először szerdán délután pillantotta meg a magasból a parti őrség egy repülőgépe.

A földdarab az Ogasavara-szigetcsoport Nisinosima nevű, lakatlan szigetétől délkeletre helyezkedik el. A körülbelül harminc sziget és Japán többi része a földtani szempontból aktív csendes-óceáni Tűzgyűrűhöz, más néven Cirkumpacifikus övhöz tartozik. A gép személyzete filmre vette a szigetet, amelynek a vulkánja ma is aktív.

A japán Fudzsi tévécsatornán csütörtökön lejátszották a sűrű füstöt, hamut és köveket okádó krátert bemutató felvételt. Ito Hirosi vulkanológus a tévéadásban elmagyarázta, hogy a vulkáni aktivitás jó része a vízfelszín alatt megy végbe. Negyven éve nem bukkant fel új földdarab ebben a térségben.

Kis dombocska maradt abból a szigetből, mely 1973 szeptemberében emelkedett ki a vízből, és a Sinsima-Nisinosima nevet kapta. Nagyobbik része azóta a tenger hullámainak martaléka lett. A második világháború vége óta négy vagy öt hasonló szigetecske jelent meg az óceánban - mondta el a parti őrség egyik parancsnoka a tévécsatorna kérdésére. Hozzátette, meglehet, hogy a most előbukkant szigetecske végül a tengerszint alá kerül.

A parti őrség mégis elővigyázatosságra intette a térségben hajózókat, mivel a vulkáni tevékenység kockázata továbbra is fennáll. A kormány szóvivője ugyanezen a tévécsatornán elmondta, mindent megtesznek a hajózás biztonságáért, és figyelemmel kísérik a vulkánok aktivitását.

Kijelentette, míg a hullámok el nem nyelik az új szigetet, az japán fennhatóság alá tartozik, és bármilyen kicsi, örömmel fogadják az új földet. Ha tartósnak bizonyul, el is fogják nevezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.