Tükör által homályosan

ENSZ Klímakonferencia: kevés a konkrétum

Megállapodtak szombaton Varsóban az ENSZ klímakonferenciájának résztvevői a 2015-ben megkötendő klímaegyezményhez elvezető menetrendről, ám bírálók szerint homályos megfogalmazású szöveg született.

2013.11.23 18:46MTI

A legfontosabb kérdésről - mennyire lesz az új egyezmény kötelező érvényű - elhalasztották a döntést. Az AFP tudósítása szerint a két hete kezdődött tanácskozást lezáró megállapodás szövegét sebtében, informális körülmények között fogalmazta meg a konferencia néhány részvevője az ülésterem egyik sarkában. Csütörtökön a nagy környezetvédő és nem kormányzati szervezetek képviselői demonstratívan kivonultak a konferenciáról, mert komolytalannak tartották az egyeztetéseket, és fennállt a veszély, hogy az egész rendezvény kudarcba fullad.

A végül elfogadott szöveg szerint a nemzetközi közösség tagjai vállalják, hogy 2015-ben Párizsban megkötnek egy új egyezményt, amely a tervek szerint csökkentené az üvegházhatást okozó, ipari tevékenységből származó gázok kibocsátását. Az egyezmény 2020-ban lépne életbe, és azt remélik tőle, hogy a kibocsátás csökkentésével mérsékelnék a Föld légkörének a felmelegedését.

A megállapodás előírja az országok számára, hogy kezdjék el előkészíteni azokat a "hozzájárulásokat", amelyeket terveznek vállalni a klímaváltozás hatásának csökkentésére. Ez végül enyhébb megfogalmazás volt egy korábban Kína és India által elutasított szövegtervezet szóhasználatához képest, amely még "kötelezettségvállalást" írt volna elő az egyes államoknak.

A klímakonferencián nem sikerült megállapodást elfogadni arról, hogyan lehetne támogatást nyújtani azoknak a szegényebb, déli országoknak, amelyek a légköri felmelegedés miatt máris károkat szenvednek el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.