Varsói klímakonferencia

A világ 50 legelmaradottabb országa és a klímaváltozás

világ legszegényebb országai a lengyel fővárosban zajló klímakonferencián csütörtökön előterjesztették javaslataikat arról, hogyan kellene alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz.

2013.11.14 15:45MTI
Tömegsírba készülnek temetni az áldozatokat a Haiyan tájfun által sújtott Fülöp-szigeteki Tacloban városban

"A tudomány világosan jelzi, hogy az éghajlatváltozás egy jelentékeny mennyisége elkerülhetetlen" - mondta Christiana Figueres, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének (UNFCCC) főtitkára. "A Haijyan tájfun csak a legutóbbi a szélsőséges időjárási események sorában, és tudjuk, hogy utána újabbak következnek" - tette hozzá.

A legszegényebb és gyakran különösen sebezhető országoknak annál inkább szükségük van pénzre és technológiákra, hogy az éghajlati változások és a természeti katasztrófák következményeit hatékonyabban felszámolhassák. "Az is világos, hogy ezeknek az országoknak a támogatása nem kielégítő, azt sürgősen meg kell erősíteni" - hangsúlyozta Figueres.

Név szerint említette Kambodzsát, amelynek pénzre van szüksége vízellátása és mezőgazdasága fenntartásához a klímaváltozások korszakában, Angola pedig halászatát akarja az új feltételekhez igazítani.

A világ legkevésbé fejlett országainak csoportjához 33 afrikai és 10 ázsiai állam tartozik, továbbá Haiti és öt dél-csendes-óceáni szigetország.

A lengyel fővárosban 194 ország és az Európai Unió képviselői hétfőtől két héten keresztül tárgyalnak a két év múlva megkötendő klímaváltozás elleni egyezményről. Noha a varsói tanácskozáson nem várható nagy jelentőségű döntés, megfigyelők szerint a konferencia eredményei mégis előrevetíthetik azt, hogy sikerül-e tető alá hozni a 2015-ös egyezményt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.