Fejlődéséről

Egy Szaharában talált kő árulkodik a fiatal Marsról

Az NWA 7533 katalógusszámú meteorit a vizsgálatok szerint csak kicsivel fiatalabb, mint maga a Naprendszer és valószínűleg az első azonosított példány, amely a Mars ősi, déli felföldjéről származik.

2013.11.21 00:30MTI

Sokat elárul a vörös bolygó fejlődéséről a Szaharában talált, 4,4 milliárd évesnek bizonyult Mars-kőzet.

Az NWA 7533 katalógusszámú meteorit a vizsgálatok szerint csak kicsivel fiatalabb, mint maga a Naprendszer és valószínűleg az első azonosított példány, amely a Mars ősi, déli felföldjéről származik.

"Régóta tartják úgy, hogy ez a kráterekkel borított terület adja meg a Mars születésének és fiatalkorának kulcsát" - fejtette ki Munir Humayun, a tallahassee-i Floridai Állami Egyetem kutatója. A szakértő és csapata a Nature című brit szaklapban mutatta be kutatása eredményét.

"Most már tudjuk, hogy a Mars a bolygóvá fejlődés kezdete utáni első százmillió évben kérget fejlesztett, illetve hogy ez a kéreg a Föld és a Hold legősibb kérgével egy időben keletkezett" - mondta el Humayun.

A meteoritnak köszönhetően először tudják megvizsgálni a kutatók a marskéreg korai fejlődését. A kőzet belsejében cirkonkristályra bukkantak, amely a feltételezések szerint az első kéreg ismételt megolvadása révén keletkezhetett.

A kőzet - amelyet beduinok találtak a Szaharában 2012-ben - a Mars kérgének korai kiválasztódásáról is szolgáltat információkat. A kutatók arra következtetnek belőle, hogy a vörös bolygó fejlődésének már korai szakaszában nagy mennyiségben szabadultak fel és távoztak a légkörbe a talajból illékony gázok. A szakértők szerint ebből következtetést vonhatnak le a fiatal Mars klímájára vonatkozólag.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.