Hamarosan kihirdetik az eredményt

Még az idén indulhat a szegedi lézerközpont építése

Néhány héten belül eredményt hirdethetnek a szegedi lézerközpont kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljáráson, és a tervek szerint még idén elindulhat az építkezés.

2013.11.06 11:46MTI
MTI

A csúcstechnológiát képviselő kutatási berendezések épületrészeinek rendkívül szigorú előírásoknak kell megfelelnie, ezek különleges műszaki megoldásokat igényelnek – mondta Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője az Európai Unió 44 tudományos nagyberuházásának egyikeként megvalósuló fejlesztésről tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette: ezért is kellett szeptember végéig meghosszabbítani a kivitelezési ajánlatok benyújtási határidejét. A kivitelezési tenderen öt érdeklődő volt, végül három cégtől két ajánlat érkezett, jelenleg ezek értékelése folyik – hangoztatta az ügyvezető.

A 61,3 milliárd forintos összköltségű tudományos nagyberuházás két fázisban valósul meg. A 37 milliárd forintos költségű első építési ütem és a technológiai fejlesztések egy része 2015-re fejeződik be, 2016-ban pedig elkezdődhetnek a kutatások. A második ütemben ma még nem létező technológia kialakítása zajlik majd, a központ teljes tudományos kapacitása pedig 2018-ban válik elérhetővé.

Bizonyos lézerberendezések közbeszerzési eljárásait is kiírták már, más eszközök pedig kutatás-fejlesztési együttműködések nyomán kerülnek Szegedre – közölte a szakember. Tölgyesi Viktória koordinációs igazgató elmondta, a beruházás előkészítésével párhuzamosan a humánerőforrás-fejlesztés is folyik.

A kutatóközpont mintegy 400 munkahelyet teremt 2016-ig, ezek jelentős része világszínvonalú kutatói állás. A tudományos vezetők többségét már megtalálták, folyamatosan hirdetnek kutatói, illetve műszaki álláshelyeket. A kutatóközpont létrehozása hozzájárul a nemzetközi szinten is elismert teljesítményt nyújtó magyar kutatók hazatelepüléséhez.

Így például a kutatói főmérnök, Brockhauser Sándor is franciaországi állását cserélte föl a szegedi pozícióra – közölte az igazgató. Tölgyesi Viktória kitért arra is, hogy az ELI-HU Nonprofit Kft. komoly hangsúlyt helyez az oktatásra: ösztöndíj-, csere- és tréningprogramokkal segíti a tudományos utánpótlás létrejöttét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.