Katasztrófát is okozhatott volna

Lézerrel vakított repülő pilótát egy 13 éves újszegedi lány

Katasztrófát is okozhatott volna az a 13 éves újszegedi lány, aki lézerrel vakított el egy éjszakai sétarepülést végző pilótát.

2013.07.17 12:16ma.hu

A rendőrség a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt eljárást indított, de megszüntette a nyomozást, mert az elkövető gyermekkorú - írta a Délmagyarország.

Még június 14-én éjjel történt az eset, ami egyébként nem egyedülálló Szegeden. Földi Ottó, a fiatal szegedi pilóta egy négyszemélyes Cessna 172-est vezetett éjszaka Újszeged fölött, amikor valaki a Bérkert utca környékéről többször megvilágította lézerrel a repülőgépét, majd több másodpercig rajta tartotta a légi járművön a rendkívül zavaró zöld fényt.

- Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy ez nem játék! Kérem a szülőket, figyeljenek oda a gyermekeikre! Sajnos ilyen lézeres tollat már pár ezer forintért lehet vásárolni a boltban vagy rendelni az interneten – mondta a pilóta, aki egy-két perc elteltével visszanyerte a látóélességét, ami után többször körberepült a terület fölött, ahonnan elmondása szerint még mindig „lőttek" a zöld sugárral. Így sikerült beazonosítania a házat, ahonnan a fényforrás jött. Ezt később a rendőröknek is megmutatta - idézte a lap.

Mint ismeretes, néhány éve egy 67 éves férfit értek tetten a rendőrök a szegedi repülőtér közelében, aki nappal tükörrel, éjjel pedig lámpákkal és lézerfénnyel zavarta a pilóták fel- és leszállását. Az interneten talált információk szerint az elmúlt három évben világszerte 4500 olyan esetet jelentettek, amikor lézerfénnyel zavarták meg a repülőgépek pilótáit. Volt olyan pilóta, aki órákig tartó látáskárosodást szenvedett.

A jelenleg hatályos büntető törvénykönyv szerint 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az, aki a közlekedés biztonsága elleni bűncselekménnyel kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz. A július elsején életbe lépett új büntető törvénykönyv szerint a büntethetőség alsó korhatára általános szabály szerint nem változott, maradt a 14. életév. A kivételesen súlyos bűncselekmény elkövetése esetén azonban rendkívül korlátozottan megengedi a 12. életévét betöltött gyermekkorúak felelősségre vonását is. Ilyen kivételesen súlyos eset a kiskorúak, gyermekek által elkövetett emberölés, halált okozó testi sértés, rablás és kifosztás is. A 14 évesnél fiatalabb elkövetővel szemben alkalmazható legsúlyosabb szankció a javítóintézeti nevelés - írta a Délmagyarország.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.