Felosztás

A Nemzetközi Űrállomás "végtagjai"

Látta már ön a Nemzetközi Űrállomást? És tudja, hogy melyik része, éppen micsoda? Itt a "térkép"!

2013.10.15 17:42ma.hu
EF + ELM-ES, Kibo, Columbus, Destiny, Unity, Zarya, Zvezda, ATV-4 - Fotó: Ralf Vandebergh, European Space Agency

Elképesztő felvétel a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) már az ATV-4 (Automated Transfer Vehicle) teherűrhajóval csatlakoztatva – tette közzé az Európai Űrügynökség (ESA, European Space Agency) Facebook-oldalán. Jól látni, különösen az orosz modult a képen, a vékony kiterjesztés a tat végében pedig maga az Albert Einsteinről elnevezett - negyedik - ATV automata teherűrhajó, melyet június 5-én egy Ariane 5 típusú hordozórakéta segítségével indították a Francia Guyanában található kourou-i űrközpontból. A 20 tonnás űrhajó 6,6 tonnányi hasznos terhet vitt, amelyben egyebek között élelmiszer, ivóvíz, posta és üzemanyag van a Föld körüli pályán keringő űrállomás hat lakója számára. Ez volt eddig a legnagyobb európai szállítmány az ISS-re. Egyes hírek szerint azonban penészgombákkal, illetve baktériumokkal volt szennyezett a szállítmány, ezért jelentősen késett az átjáró megnyitása.

Az alacsony Föld körüli pályán keringő nemzetközi űrállomás (ISS) első modulját, a Zarját (Zarya) 1998. november 20-án indították Bajkonurból, 2000. november 2-a óta legkevesebb két tagú személyzete van, s a tervek szerint 2028-ig üzemelni fog. A program végeztével az űrállomást a Mir űrállomáshoz hasonlóan irányítottan megsemmisítik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.