Japán

Robot is utazik az űrállomásra indult teherszállító űrhajón - videó!

Habár a többi űrhajós is szórakoztatónak találhatja, elsősorban Vakata számára lesz hasznos, mert csak japánul beszél. Felismeri partnere érzelmi állapotát, más feladatra nem alkalmas.

2013.08.04 08:35MTI
Forrás: youtube.com

Japánból teherszállító űrhajót indítottak útnak vasárnap a nemzetközi Űrállomás felé; a járművön egy robot is utazik - közölte a kelet-ázsiai ország űrkutatási ügynöksége. A saját fejlesztésű, H-2B típusú rakétával a Tanagesima támaszpontról elindított rakományban felszerelés, ellátmány és egy mindössze 34 centiméter magas, emberi formájú robot van, amelynek az lesz feladata, hogy japánul beszélgessen majd Vakata Koicsi japán asztronautával, aki novembertől dolgozik az űrállomáson.

A projekt célja annak tanulmányozása, hogy egy ilyen játékos robot mennyiben képes elősegíteni a jó hangulat fenntartását a hosszú időre elszigetelt emberek között. A programozását úgy alakították ki, hogy felismerje partnere érzelmi állapotát. Habár a többi űrhajós is szórakoztatónak találhatja, elsősorban Vakata számára lesz hasznos, mert csak japánul beszél. Más feladatra nem alkalmas, de távlatilag a robotok átvehetik a kozmonautáktól az unalmas és a veszélyes feladatokat az űrben.

A rakéta a programnak megfelelően szállt fel, a tehermodul is a tervezett időben, rendben levált róla, és folytatta az utat az űrállomás felé. Ez a negyedik ilyen japán teherűrhajó. A korábbiak 2009 szeptemberében, 2011 januárjában és 2012 júliusában szálltak fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.