Gyorsan pusztulnak a szürke kis mackók

Kihalhatnak a koalák!

A felmelegedés miatt kihalhatnak a koalák Ausztráliában.

2013.10.03 18:55MTI

A felmelegedés miatt kihalhatnak az ausztrál koalák, ha nem ültetnek sürgősen fákat, amelyek megvédik Ausztrália emblematikus állatait a kánikula forróságától - hívta fel a figyelmet a veszélyre egy ausztrál tanulmány.

A Sydneyi Egyetem kutatója, Mathew Crowther 40 koalát figyelt meg három éven át, hogy élőhelyüket és táplálkozásukat tanulmányozza. A koalák nap közben a nagy fák lombjai közé bújnak el a forróság és a bozóttűz elől. Minél magasabb a hőmérséklet, a koalák annál jobban igyekeznek a sűrű lombozatú fák ágai közé - magyarázta Crowther.

A tanulmányozott koalapopuláció negyede pusztult el 2009 forró nyarán, a kutatók az aggasztó aránnyal kapcsolatban felhívták a figyelmet arra, hogy a szélsőséges éghajlati jelenségek egyre gyakoribbá válnak.

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) szerint 2013 szeptembere bizonyult a mérések kezdete óta a legmelegebb szeptembernek Ausztráliában, a hőmérséklet 2,75 fokkal volt magasabb az átlagnál.

A koalát az elmúlt évben sorolták a védett állatok közé Ausztrália sok régiójában, ahol életüket veszélyezteti a városok fejlődése, a gépjármű-közlekedés, a kutyák és a betegségek.

A brit gyarmatosítók 1788-as partra szállása előtti körülbelül tízmilliós koalapopulációból ma a becslések szerint 43 ezer egyed él szabadon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.