Turanor PlanetSoral

3 hónapos küldetése végére ért a világ legnagyobb napelemes hajója

Tudományos küldetése végére ért a világ legnagyobb napelemes hajója, a Turanor PlanetSolar, amely kedden horgonyt vetett a Szajna partján, Párizsban, miután az Atlanti-óceánt átszelve három hónapon át vizsgálta a Golf-áramlat és az éghajlatváltozás egymásra gyakorolt hatásait.

2013.09.11 04:29MTI
Fotó: MTI

A 31 méter hosszú katamarán még júniusban indult a floridai Miamiból a Genfi Egyetem Környezettudományi Intézete kutatóival a fedélzetén, hogy az Atlanti-óceánt átszelve vízmintákat vegyenek, légköri méréseket végezzenek, amelyek segítik az óceán és a légkör közötti kölcsönhatás jobb megértését.

A kutatók az óceán felszínén kiáramló aeroszolokra, finom részecskékre összpontosítottak, amelyek hatással vannak az éghajlatra - közölte Martin Beniston, az expedíció klimatológusa, a genfi intézet vezetője.

"Amikor az adatokat megvizsgáltuk, az első meglepetést az óceánból a légkörbe kibocsátott aeroszolok mennyisége okozta, ami azt jelzi, hogy alábecsültük az óceán klimatikus szerepét" - mondta Beniston.

A 20 millió dollár összköltséggel a németországi Kielben megépített Turanor PlanetSolar napkollektorainak felülete 536 négyzetméter, amelyek napfényes időben óránként 500-600 kilowatt áramot képesek előállítani.

A hajó akár 18,5 kilométeres csúcssebességre is képes, de átlagosan csak 9 kilométeres sebességgel halad. Negyven ember szállítására alkalmas.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.