Múzeumi régészeti napok Debrecenben

Indiana Jones a valóságban, avagy régészek a való életben

Első alkalommal rendez régészeti napokat a hétvégén a debreceni Déri Múzeum azzal a szándékkal, hogy a nagyközönség is megismerkedhessen a különleges szakma rejtelmeivel.

2013.09.10 15:22MTI
Avarkori temető feltárása

Az elmúlt húsz év nagyberuházásai, az autópálya építkezések, bevásárlóközpontok létesülése, ipari parki beruházások különösen kedvező körülményeket teremtettek a magyar régészeknek. Több tíz, az autópálya építéskor több száz hektáron kellett elvégezniük a feltárásokat - közölte Dani János, a múzeum régészeti tárának vezetője a keddi debreceni sajtótájékoztatón.

A régészeti kutatások eredményeit kiadványokban és kiállításokon mutatják be, szeptember 13-án és 14-én a Múzeumi Régészeti Napok keretében előadásokon és helyszíni terepbejárásokon is megismerkedhetnek a régészet rejtelmeivel az érdeklődők.

Hajdú Zsigmond, a Déri Múzeum régésze kifejtette: a régészet nem kincskeresés, hanem adatgyűjtés, a történelemtudomány része, a régmúlt adatainak összegyűjtése.

A régészeti napok keretében több helyszínen, így a zeleméri földvárnál, a Debrecen határában húzódó római kori ördögároknál és az M3-as autópálya mentén épült polgári régészeti pihenőparkban várják az érdeklődőket.

A Déri Múzeumban a restaurálási bemutató mellett a térségben fellelt leleteket is megtekinthetnek a vendégek, a gyerekek pedig "barlangrajzokat" festhetnek.

Hajdú-Bihar világhírű régészeti leleteit, a Sárrétudvari őshalomban feltárt tárgyakat a Déri Múzeum új, várhatóan jövőre megnyíló állandó kiállításán láthatja a közönség - mondta Dani János.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.