Brit régészek

Nagy Alfréd király maradványaira bukkanhattak

Alig pár hónapja, hogy megtalálták III. Richard maradványait, s brit archeológusok most úgy vélik, a kilencedik századi legendás uralkodó, Nagy Alfréd maradványait is felfedezték.

2013.08.09 23:30MTI

A kutatók Winchesterben, a Szent Bertalan bencés templom jeltelen sírjában bukkantak a leletre. Jelenleg a csontok tudományos vizsgálata zajlik. A délnyugat-angliai Winchester volt Alfred királyságának központja.

Az angolszász Wessex királya a nyolcszázas évek második felében uralkodott, amikor a vikingek (dánok) elözönlötték az ország északi részét. Alfréd számos győzelmet aratott a hódítókon, de a béke idején is kiérdemelte a "Nagy" előnevet bölcs és igazságos uralkodásával.

A maradványokat még márciusban exhumálták, ám azok vizsgálata csak most, az egyház hozzájárulásának megszerzése után vált lehetségessé. A winchesteri anglikán egyházmegye pénteken közleményben jelentette be, hogy megadta az engedélyt a csontok vizsgálatához az azokat felkutató Hyde900 civil szervezetnek.

A történészekből álló csoport az egyházzal létrejött egyezség egy bizalmas záradékára hivatkozva semmit sem árult el arról, miként akarják megállapítani, hogy a maradványok valóban Nagy Alfrédtől származnak-e, csak annyit közöltek, hogy bármiféle eredményre még hónapokat kell várni.

A brit gyerekek Alfrédet egy meséből is ismerik, amelyben a dánok elől menekülő király egy favágónál rejtőzik, akinek a felesége - nem tudván, kit is rejteget valójában - jól megrakja, amikor elégeti a rábízott süteményt.

Alfréd testét a király halála után több alkalommal továbbköltöztették, majd a winchesteri Hyde Abbey kolostorban helyezték nyugalomra, amely azonban a 16. században elpusztult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.