Skóciában

Négyezer éves birkabőrt találtak egy bronzkori sírban

Négyezer éves birkabőrt találtak egy korai bronzkori sírban az skóciai Sutherland grófságban lévő Spinningdale-ben.

2013.09.02 06:30MTI
Kép: pasthorizonspr.com

Az ősi temetkezései helyre egy szennyvízakna építése közben bukkantak. A sírgödörben lévő, kővel kibélelt üregben egy 35-50 éves nő maradványait találták meg, aki gerincizületi bántalmakban szenvedett. A maradványok radiokarbonos kormeghatározása alapján a csontok Kr.e. 2050-1911 illetve 2150-2018 körüliek lehetnek, a kőüreget tehát a korai bronzkorban készítették.

Az üregben találtak egy háromrészes élelmiszertartó urnát, amelyet a nő koponyájától nyugatra helyeztek el, és birkabőrt, valamint gyapjút a nő csontváza alatt.

A birkabőrt a bal kéz alatt helyezték el. Ez az első ősi birkabőr, amelyet Skóciában találtak, és az első olyan, amelyre nagy-britanniai bronzkori temetkezési helyen bukkantak.

A brit-szigeteken találtak már gyapjúmaradványokat bronzkori temetkezési helyen, de birkabőrt még soha - adta hírül a Past Horizons régészeti hírportál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.