Coahuila

Hatezer éves sziklarajzokat találtak Mexikóban

Hatezer évvel ezelőtt nomádok által hátrahagyott sziklarajzokat találtak Észak-Mexikóban.

2013.07.10 01:29MTI

A tudósok Coahuila tartományban, Narigua régészeti lelőhelyen bukkantak az értékes leletekre. A terület több helyszínen 500 sziklát foglal magába, amelyeken összesen nyolcezer rajz látható - közölte a Mexikói Antropológiai és Történeti Intézet (INAH).

A régészek csupán az elmúlt években fogtak hozzá a terület feltáráshoz. A sziklákon vonalak, körök, elszórtan állatok rajzai ismerhetők fel. A leletek összefüggésbe hozhatók a nomád vadászok és gyűjtögetők táborhelyeivel. A vidéken tűzrakó helyeket, faragványok maradványait és nyílhegyeket is találtak.

Azonban nem mindegyik rajz több ezer éves. Ilyenek például a keresztet ábrázoló rajzok, amelyek valószínűleg a 16. századi európai hódítókkal való találkozások idejéből származnak - mondta el Gerardo Rivas régész.

Az INAH nem adott pontos információt arról, mikortól látogathatják a turisták a vidéket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.