Gondolatátvitel

Interneten küldött agyi jelekkel irányított egy kutatót a kollégája - VIDEÓ!

Gondolataival irányította egy kutató az interneten keresztül egy távoli számítógép előtt ülő társa kézmozdulatait a Washington Egyetem seattle-i kampuszában.

2013.08.28 19:31MTI
Fotó: washington.edu

Ezzel újabb lépés történt az agy és a számítógép közötti interfész évek óta tartó kutatásában. A "gondolatátvitel" úgy történik, hogy az agy elektromos jeleit számítógépes utasításokká alakítják át, amelyek kurzort vagy mechanikus kart mozgatnak. Újabban egyre több tanulmány célozza a másik emberi agyba történő jelátvitelt.

A kutatásokkal többnyire lebénult betegeken kívánnak segíteni, hogy bizonyos mozgásokat végre tudjanak hajtani, ám bioetikusok aggodalmukat fejezték ki az eljárással szemben.

Februárban a Duke Egyetem Kórházi Központjának kutatói elektromos érzékelőkkel közvetítették egy brazil laboratóriumban lévő patkány agyi jeleit egy amerikai patkány agyába. Az utóbbi érzékelte az előbbi gondolatait, és utánozta a viselkedését. Egy másik kísérletben az észak-karolinai Duke Egyetemen lévő majom agytevékenységét küldték el interneten, hogy egy Japánban mozgó robotkart irányítson.

Az új kutatás során Rajesh Rao, a seattle-i Washington Egyetem informatika-kutatója augusztus 12-én laboratóriumában ült, fején az agy elektromos jeleit leolvasó elektródákkal (elektroenkefalográf, EEG) teli sapkát viselt. Az agy-számítógép interfészt több mint egy évtizede kutatót Rao a képernyőt figyelve egyszerű videojátékot játszott, de csak fejben. Egy adott pillanatban elképzelte, hogy jobb kezével ágyúlövést ad le, ám vigyázott arra, hogy végtagja mozdulatlan maradjon.

Az EEG elektródái az ágyúlövés gondolatának jeleit az egyetemi campus túloldalára közvetítették. Itt ült Andrea Stocco tanulás- és agykutató, fején lila úszósapka, melyre a koponyán keresztül mágneses jeleket küldő eszközt (TMS) rögzítettek pontosan arra a helyre a fej bal oldalán, ahol a jobb kezet mozgató agyterület található. Amint a "mozdítsd a jobb kezedet" jele megérkezett Raótól, Stocco jobb keze mutatóujja akaratlanul megrándult, hogy lenyomja a billentyűt, mintha ágyúlövést indítana. Stocco elmondta, olyan érzés volt, mintha ideges rángás lett volna úrrá a kezén.

Rao szerint a kollégái által - a Star Trek-filmek után - tréfásan csak "vulkáni tudategyesítésnek" nevezett kutatás során csak egyszerű agyi elektromos jeleket olvastak le, távolról sem gondolatokat. Egyszer talán arra is képes lesz a módszer, hogy a földi irányító egy pilótáját vesztett repülőgép földre szállását vezényelje le - vélte a kutató.

Az egyetem egyetlen szaklapban sem tette közzé a kutatást, mivel szóvivőjük szerint tudomásuk van arról, hogy máshol is végeznek hasonló teszteket, és az "idő itt igen lényeges szempont". Doree Armstrong szóvivő emellett elmondta, a kutatásról az egyetem honlapján megjelent videó "magáért beszél".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.