A szavaknál is több...

Árulkodó testbeszéd

Sokféle technikát használt 25 évi FBI-szolgálata alatt a nemrég nyugdíjba vonult Joe Navarro, de fő fegyvere a szeme volt. Megfigyelte, tanulmányozta a gyanúsítottak testbeszédét, amellyel sokkat többet elárultak, mint szavaikkal.

2008.07.10 07:49MTI

Tapasztalatairól könyvet írt What Every Body Is Saying (Amit minden test elmond) címmel, amelyben egyszerű gyakorlati példákon mutatja be tudattalan nyelvünket. A testbeszéd elárulja például, hogy házasságunk boldog-e vagy válságban van. Ha egy pár már nem szereti egymást, de valamilyen okból mégis együtt kell maradnia, úgy viselkedik, mint Bill és Hillary Clinton tette a Lewinsky-ügy idején.

Eklatáns példája volt a testbeszédnek, amely elárulta, hogy mennyire utálják egymást, amikor kiléptek az autóból és elindultak, hogy felszálljanak az elnöki helikopterre. Egymás mellett, felemelt fejjel mentek, de a lehető legnagyobb távolságot tartották - magyarázza Navarro.

Akik boldogan élnek együtt, sokszor egymás tükörképeivé válnak. Elkezdenek hasonló módon öltözködni, hasonló testtartásokat vesznek fel, azonos ritmusban lélegeznek. Pszichikai, mentális és érzelmi harmónia teremtődik közöttük, amelyet csak a test tud kifejezni - állítja a volt FBI-ügynök. A testbeszéd árulkodó volta régóta ismert.

Albert Mehrabian, a Kaliforniai Egyetem professzora azzal várt ismertté, hogy kimutatta: a szavaknak 7 százaléknyi igazságsúlyuk van, a hangerőnek, a tónusnak, a ritmusnak 38, a test mozdulatainak, főleg az arckifejezésnek pedig 55 százalék. Huszonöt évi munka után Navarro arra a következtetésre jutott, hogy a szavaknak nincsen jelentőségük. Az igazságot a testbeszéd árulja el. Ez mondja el, hogy valójában mit gondolunk, mit érzünk, mit akarunk eltitkolni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.