Sütkérezés gomba ellen

A napozó békák rejtélye

Napozó levelibékák segíthetik megoldani a kétéltűek egyharmadát világszerte veszélyeztető gombafertőzés rejtélyét.

2008.06.28 17:49MTI

Egyes közép-amerikai békák hosszan sütkéreznek a napon, felmelegítve így bőrük hőmérsékletét, ami a gombák vesztét okozza anélkül, hogy a kétéltűeknek bajuk esne. Fajtársaik azonba kerülik a napfényt, nehogy kiszáradjanak.

A Manchester Múzeum herpetológusa, Andrew Gray, és a manchesteri egyetem fizikusa, Mark Dickinson most egy új képalkotó eljárásnak, az optikai koherencia tomográfiának (OCT) köszönhetően kiderítette, hogyan védekeznek ezek a Costa Rica-i fajok a nap káros hatásai ellen, tudósít a BBC honlapja. Bőrükben egy szokatlan pigment, a pterorhodin található, amelynek segítségével visszaverik az infravörös tartomány fényét. A bőrben általában jelenlévő melanin pigment elnyeli a fényt.

Gray szerint amellett, hogy így jobban belesimulnak környezetükbe (a környező levelek is visszaverik a fény ezen tartományát), így hűtik magukat, míg a bőrük felszíne átforrósodik. A békabőrben élősködő titokzatos chytrid gomba pedig csak bizonyos hőmérséklettartományban életképes. Fogságban tartott békáknál kimutatták, hogy ha rövid ideig felmelegítik a bőrüket, megszabadulnak a gombától. A felfedezés magyarázatot adhat arra, hogy miért harapódzott el ennyire a közelmúltban a betegség. A békák élőhelyein ugyanis sokat változott az éghajlat. A Costa Rica-i Monteverde esőerdő felett jóval több a felhő, mint tíz éve - így a békáknak kevesebb alkalma nyílik a napozásra, így pedig valószínűleg védtelenebbek a gombával szemben - magyarázza Gray.

A csapat most azt térképezi fel az OCT segítségével, hogy a különleges pigmenttel rendelkező különböző békafajok hogyan verik vissza a fényt, valamint tanulmányozzák azoknak a békáknak a bőrét is, amelyekből hiányzik a pterorhodin. A kutatók úgy gondolják, hogy a kétéltűek különböző fényvisszaverő képessége magyarázatot adhat arra, miért küzdik le egyes fajok jobban a gombafertőzést, mint mások.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.