Megelőzés

Új módszer a szökőárak mérésére

A görög kutatócsoport vezetője, Eithimiosz Lekkasz geológus szerint az eddig használt mérési módszerek elavultak, és túl kevés adaton alapulnak.

2013.03.28 02:29MTI

Új, a korábbinál pontosabb módszert dolgoztak ki a szökőárak mérésére görög tudósok. Az Athéni Egyetem kutatói a közelmúlt két nagy katasztrófáját, a 2004-es indiai-óceáni, és a 2011-es japán cunami adatainak felhasználásával dolgozták ki a 12-fokozatú ITIS 2012 skálát, amelyet már a szakterület vezető intézménye, az Amerikai Szeizmológiai Társaság (SSA) is átvett - jelentette szerdán az ANA görög hírügynökség.

A görög kutatócsoport vezetője, Eithimiosz Lekkasz geológus szerint az eddig használt mérési módszerek elavultak, és túl kevés adaton alapulnak. Az Integrated Tsunami Intensity Scale elnevezésű új mérőskála azért sokkal jobb, mert irgalmatlanul nagy adatbázisra épül - mondta Lekkasz. Az ITIS-skálán a közelmúlt két nagy cunamija 12-es fokozatú.

A görög tudósok az új modell alapján 12-es fokozatúként sorolták be a távolabbi múlt olyan nagy szökőár-katasztrófáit is, mint amilyet időszámításunk előtt 1640-ben okozott egy nagy vulkánkitörés a görögországi Szantorini szigetén, vagy az 1755-ös portugáliai tengerár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.