Rekord

Tizennégy Szehmet-szobrot találtak III. Amenhotep fáraó templomában

III. Amenhotep fáraó meglehetősen lepusztult állapotban lévő halotti templomában 14 díszes Szehmet-szobrot találtak az egyiptomi Théba városában.

2013.03.12 05:24MTI

Az egyiptomi régészeti minisztérium hétfői közlése szerint a két méter magas szobrokat fekete gránitból faragták. A háború és a betegségek gyógyításának istennőjét az alkotások ülve, oroszlánfejű nőként ábrázolják.

III. Amenhotep időszámításunk előtt 1379-től 1340-ig uralkodott Egyiptomban, életének utolsó éveiben beteg volt. A régészek az elmúlt években temploma területén már tucatnyi nagy hatású szobrot találtak.

Szehmet ókori egyiptomi istennő, Ré napisten leánya, gyakran Ré Fenyegető Szemének is hívták. Nevének jelentése: a hatalmas. Szehmet a perzselő nap oroszlánfejű istennője, az anyák oltalmazója, a háború, gyűlölet és halál úrnője. Ő volt a járványok felelőse és terjesztője is, betegségdémonok álltak szolgálatában, ugyanakkor gyógyító istennő is, oltalmazója az orvosoknak, akik a papjainak tartották magukat. Kultusza elsősorban Memphiszben összpontosult. Oroszlánfejű nőként ábrázolták feje körül napkoronggal, amelyet egy ureuszkígyó vett körül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.