Hatékonyan kell fellépni

Egész fajok tűnhetnek el az illegális kereskedelem miatt

A vadon élő állatokat tizedelő illegális kereskedelem keményebb és hatékonyabb visszaszorítását sürgette vasárnap az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) vezetője.

2013.03.03 23:29MTI

Achim Steiner vezérigazgató a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény (CITES) bangkoki tanácskozásának megnyitóján szólalt fel, külön kiemelve az elefántagyarakkal és a rinocérosztülkökkel folytatott, elsősorban az ázsiai piaci kereslet miatt virágzó illegális kereskedelmet, amelynek hatására az utóbbi években ismét rendkívül elburjánzott az állatokra irányuló orvvadászat az afrikai országokban. 

A konferenciához időzítve nyilatkozatát Jinglak Sinavatra thaiföldi miniszterelnök bejelentette, hogy országa törvényben tervezi betiltani az elefántcsont-kereskedelem összes formáját, független a termékek származási - hazai vagy külföldi - forrásától. 

A kilátásba helyezett intézkedésbe nyilván belejátszik, hogy környezetvédelmi szervezetek már régóta bírálják a délkelet-ázsiai országot, mert megítélésük szerint Nigériával és Kongóval együtt vajmi keveset tesz az illegális kereskedelem ellen. "Az elefántok és az orrszavúk elleni, két évtizede nem tapasztalt méretű irtóhadjáratnak végre fel kell nyitnia a szemünket. 

Egyes afrikai országokban az elefántállomány 11-12 százalékát mészárolják le évente pusztán az agyaruk miatt" - szögezte le beszédében az UNEP vezetője. 

A vadállatok vagy testrészeik értékesítésére irányuló üzleti tevékenységet a kábítószer- és fegyverkereskedelemhez hasonlította, hiszen - mint mondta - ma már az előbbit is kiterjedt, határokon átívelő, a legkorszerűbb eszközöket is bevető bűnözői szindikátusok szervezik és irányítják. Példaként megemlítette, hogy többször is elfordult, hogy az orrvadászok a hatóságok számítógépes rendszerének feltörése révén "szereztek" kilövési engedélyeket maguknak. 

Steiner közlése szerint a trópusokon kivágott, majd eladott fa kilencven százaléka ugyancsak illegális tevékenységből származik, és értéke évente meghaladja a harmincmilliárd dollárt. A Washingtoni Egyezményt negyven éve írták alá, az átfogó szerződés jelenleg mintegy 35 000 faj kereskedelmét szabályozza. 

A CITES-hez tartozó 178 állam delegáltjai most azért gyűltek össze a thaiföldi fővárosban, hogy korszerűsítsék az egyezmény előírásait. Paradox módon a CITES egyik legkiemelkedőbb eredményét abban látják a szakértők, hogy szabályozásának köszönhetően sikerült a negyven évvel ezelőtti 2000-ről 25 000-re növelni a rinocéroszok számát Afrikában az ezredfordulóra, ám az utóbbi öt évben ismét felerősödött, megzabolázhatatlanná vált mészárlások könnyen megsemmisíthetik a populációbővülést. 

A tanácskozás napirendjén hetven javaslat szerepel, közülük tizenkettő olyan, amely teljesen megtiltaná a tervezetben megjelölt fajok kereskedelmét. Az elefántok és az orrszavúak mellett külön szó lesz a jegesmedvék és a cápák fokozott védelméről is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.