Az amerikai hadsereg legújabb terve

Jönnek a szuperbúvárok

A búvárkodás egészen biztonságos sport mindaddig, amíg az ember betartja a szabályokat. Ezen szeretne változtatni a DARPA.

2013.01.09 12:39Konrád - ma.hu

Szabályokból pedig sok van. Milyen mélyre merülhet az ember, meddig maradhat lent, és milyen sebességgel merülhet fel. Mindez a vérben található gázok felhalmozódása miatt fontos, de a Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége most szeretne megoldást találni, hogy a hadsereg búváraiból víz alatti szuperhősöket faragjon.

A búvárkodással kapcsolatos egyik legfontosabb tény, hogy a víz iszonyatosan nehéz. A víz alatt lévő ember tüdejének és mellkasának ilyen mértékű nyomás alatt sokkal nehezebb tágulnia. Ahhoz, hogy túléljék a merülést, a búvároknak hasonló nyomású levegőt kell belélegezniük. Ezzel önmagában nem is lenne probléma, de a nagynyomású levegő különböző gázokat juttat a szövetekbe, amik tágulni kezdenek és buborékká változnak, ha a külső nyomás csökken, azaz mikor a búvár felmerül. Ha a búvár nem figyel oda, a keszonbetegség akár meg is ölheti.

A sportbúvárok ezért gondosan odafigyelnek arra, milyen mélységig merülnek, és csak lassan, szakaszosan úsznak fel a felszínre. Az egyik fontos szabály, hogy a búvárkodás után 24 óráig nem ülnek repülőre. A hadsereg viszont nem kedvtelésből merül a habok alá, és most a technológia segítségével szeretnének olyasmit végrehajtani, amit mindenki őrültségnek és önveszélyesnek tartana.

Lássuk, mit szeretne a DARPA elérni az „extrém harci búvárkodásban”:
1. vízbe érkezés 10.000 méterről,
2. harci merülés 60 méter mélységig legalább 120 percen keresztül,
3. felmerülés és a következő lemerülés azonnali megkezdése, újabb 60 méteres mélységig legalább 20 percre, nyomáscsökkentés nélkül,
4. a harctér azonnali elhagyása egy négyezer méteren közlekedő repülővel.

Sokat elárul a tervekről, hogy a tízezer méterről történő vízbe érkezés a legkevésbé veszélyes a felsoroltak közül. A DARPA olyan eszközt szeretne, ami folyamatosan elemzi a búvár vérét, és megakadályozza a buborékképződést, ezzel lehetővé téve az extrém harci búvárkodást. Tény, hogy a gyakorlat azt mutatja, ha sikerül valami ilyen eszközt kifejleszteni a hadseregnek, akkor a búvárkodás előbb-utóbb az átlagemberek számára is biztonságosabbá válhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.