Baktérium gyógyítja a betont

Az élő beton befoltozza önmagát

A beton a legnépszerűbb építőanyag a világon, hiszen olcsó, erős, és könnyű vele dolgozni, de voltak problémák a tartósságával, egészen mostanáig.

2012.11.03 10:13Konrád - ma.hu

Holland tudósok kidolgoztak egy eljárást, amivel még erősebbé és hosszabb életűvé tehetik a betont. Olyan öngyógyító kapszulákat kevernek bele, amik képesek az apró repedéseket befoltozni. A bennük lévő baktériumok ugyanazt csinálják, mint a betont javító emberek, kitöltik a réseket valamilyen anyaggal, jelen esetben mészkővel.

A módszer pofonegyszerű. A betonba tápanyagot és apró - inaktív baktérium spórákkal teli - kerámiagömböket kevernek, amik csak akkor lépnek működésbe, ha víz éri őket. Mikor repedés keletkezik a betonon és a spórák vízhez jutnak, a feléledő baktériumok mészkővé alakítják a tápanyagokban lévő kalciumot, kitöltve a repedéseket.

Mivel a baktériumok aprók, nem tudnak nagy repedéseket megjavítani, a maximum méret, amit képesek befoltozni, mindössze fél milliméter. Ez elsőre kevésnek tűnik,de nem szabad elfelejteni, hogy ha nem földrengésről van szó, minden nagy repedés apró repedésként kezdi pályafutását, amit aztán a víz tágít ki. Tehát ha a baktériumok már az elején elzárják a víz útját, megakadályozzák a későbbi problémákat.

Természetesen a baktériumok és a tápanyagok hozzáadása a keverékhez nincs ingyen, akár 50%-kal is megemelhetik a beton anyagköltségét. Ez jelentős drágulásnak tűnik, de érdemes észben tartani, hogy a beton az épület összköltségének mindössze 1-2 százalékát teszi ki. Ugyanezen épület fenntartási költsége viszont lényegesen több, és ha a baktériumok ebben segítenek, máris megérték az árukat. A “Bacteriacrete” jelenleg kültéri tesztelés alatt áll, de akár két éven belül piacra kerülhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.