Partraszállt

Második világháborús üzenetvivő galamb maradványaira bukkantak

A második világháború idején keltezett, titokzatos, régen elfeledett üzenetet vitt az a galamb, amelynek maradványait egy dél-angliai ház kéményében találták meg.

2012.11.02 20:29MTI

A második világháborús brit kódfejtő központ, a Bletchley Park történészei pénteken közölték, hogy a galamb minden bizonnyal a náci megszállás alatt álló Franciaországból tért vissza az 1944-es normandiai partraszállás idején.

A szövetséges erők által abban az időben elrendelt rádiózási tilalom azt jelentette, hogy a partraszállásról szóló üzeneteket galambok hozták, vitték a La Manche-csatornán keresztül.

Továbbra sem tudni, hogy mit tartalmaz az üzenet, mivel kódolt, és olyan szokatlan jeleket használ, amelyeket általában a legtitkosabb információkra alkalmaztak.

A Bletchley Park kurátorainak egyike második világháborús jelkönyvek alapján megpróbálja megfejteni az üzenetet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.