Utolsó menet

Los Angelesen haladt át az Endeavour űrrepülőgép - képgaléria!

Még pénteken kezdte meg Los Angelesen belüli utazását a legendás Endeavour űrrepülőgép, amely ezen a hétvégén kerül kiállítási helyére, a nagyvárosban található Kaliforniai Kutatási Központba.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2012.10.14 00:17MTI

A 85 tonnás űrjármű 19 kilométert tesz meg több megállással, óránként 3,2 kilométeres sebességgel. Egy speciálisan kialakított szállítójárművön halad keresztül Los Angeles utcáin, a nemzetközi repülőtértől a múzeumig.

Útjának akadálymentesítéséhez mintegy 400 fát ki kellett vágni, átmenetileg több száz közlekedésilámpát, illetve közúti jelzőtáblát el kellett távolítani, sőt egyes körzetekben az áramellátást is fel kellett függeszteni.

A központ - előzetes ígérete szerint - ezer új fát fog ültetni a kivágottak helyére.

Kattintson a képre! >>>

Az Endeavour 1991-ben került az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA kötelékébe: az űrrepülőgép a Challengert váltotta fel, amely 1986-os fellövésekor megsemmisült, hét asztronauta halálát okozva. Húszéves pályafutása során az Endeavour huszonöt missziót teljesített, 4677 fordulatot tett meg a Föld körül, 299 napot töltött a világűrben és csaknem 200 millió kilométert repült.

Tavaly májusban fejezte be utolsó, 25. küldetését, amelynek keretében számos műszert, köztük a kozmikus sugárzás elemi részecskéit mérő, kétmilliárd dollár értékű Alfa-mágneses spektrométert (AMS-02) szállított a Nemzetközi Űrállomásra.

A kaliforniai múzeumban október végétől lesz megtekinthető, de végleges helyére, egy speciálisan neki épített épületszárnyba csak 2017-ben kerül.

Az Endeavour testvérhajóját, a NASA legöregebb "túlélőjeként" tisztelt Discovery űrsiklót a Smithsonian Intézet Steven F. Udvar-Hazy Központjában állították ki, míg az Atlantist, amelynek tavaly júliusi hazatérésével lezárult a harmincéves amerikai űrrepülőgép-program, a Kennedy-űrközpont látogatókomplexumában nézhetik meg az érdeklődők novembertől.

Az Endeavour múzeumba szállítása 10 millió dollárba került.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.