Problémák az űrsikló utolsó útján

Fákat tarol le a száguldó Endeavour űrsikló

Alig egy hónap múlva a nyugdíjba vonult Endeavour űrsikló megkezdi 12 mérföldes utazását Los Angeles városán keresztül, de a helyiek lelkesedése csökkent, mikor megtudták, milyen árat kell fizetniük.

Képekben a Discovery amerikai űrrepülőgép, ahogy földet ér a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpont leszálló pályáján képgaléria

2012.09.05 18:49Konrád - ma.hu
freedigitalphotos.net

Los Angeles déli részén már készülnek az októberi eseményre, kétnapos parádé, hatalmas ricsaj és egész éjszakás buli várható. De az örömbe ürüm is vegyül, mert kiderült, az űrsikló útvonalán 400 fát ki kell vágni, hogy a behemót elférjen.

Az Endeavour leendő otthona, a California Science Center ígéretet tett, hogy kétszer annyi fát ültetnek majd, mint amennyit kénytelenek most kivágni a Kiállítási Park és a Los Angeles Nemzetközi Reptér közötti szakaszon. De a faszeretőknek ez nem elég.

"Kivágják ezeket a hatalmas, méltóságteljes fákat" - mondta el az egyik helyi őslakos. Hiába ültetnek újakat, sokan már nem fogják megélni, hogy újra a terebélyes lombkoronák alatt sétáljanak. Sokan attól is tartanak, hogy az ültetésre kerülő fiatal fák nem fogják visszaadni a régiek fenségét. Vannak, akik attól félnek, a fátlan utcákban az ingatlanok értéke tovább csökken.

A tudományos központ és a város vezetése úgy véli, az emberek belátják, hogy a sikló odaköltözése történelmi jelentőségű, amiért nem nagy ár a fák kivágása. Az Endeavour több mint 4.600 alkalommal kerülte meg a földet, összesen 299 napot töltve az űrben. Egyik küldetése során a Hubble űrteleszkópot javították meg, új lencséket adva neki, ami által messzebbre láthatunk a világmindenségbe.

Az október 12-én esedékes költözéshez több alternatívát is megvizsgáltak. A gépet nem szedhetik darabokra, mert az túl sok sérüléssel járna. A 78 tonnás űrsikló túl nehéz, még a kimondottan súlyos tárgyak szállítására készült helikopterek számára is. Az autópályán sem vihetik mivel túl magas és túl széles ahhoz, hogy elférjen a felüljárók alatt.

Ezért voltak kénytelenek olyan út után nézni, amin kevés fix akadály van. Ahhoz, hogy a városon végig tudják vinni, a villanyvezetékeket magasabbra kell emelni, a közlekedési lámpákat leszerelni és sajnos a fákat kivágni. A Leimert Boulevard lakói sikerrel tiltakoztak az ellen, hogy utcájukon haladjon át az űrsikló, így megvédték a Martin Luther King Jr. emlékére ültetett fenyőket.

Inglewoodban azonban 128 fa kivágásra kerül, a munkálatok már meg is kezdődtek. A helyi vezetők szerint a fák kivágása mindenki számára nyereség. A California Science Center mintegy félmillió dollárt költ majd a városkép felújítására, és lehetőség lesz megszabadulni a problémás fáktól. Néhány héttel az után, hogy az Endeavour beköltözik végső otthonába, a munkások meg fogják kezdeni az új fák ültetését. Sokak szerint nem nagy ár egy ilyen nagy jelentőségű eseményért cserébe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.