Képek!

Két újabb műholdat lőttek fel az EU navigációs rendszeréhez

Fellőtték és sikeresen pályára állították pénteken az Európai Unió saját műholdas navigációs rendszerének újabb két műholdját.

2012.10.14 00:15MTI
Fotó: MTI

A Francia Guyanában lévő Kourou űrközpontjából orosz Szojuz hordozórakétával indított műholdakkal négyre emelkedik a 30 műholdasra tervezett Galileo rendszer pályára állított elemeinek száma. Így mostantól tesztelhető a rendszer életképessége, ugyanis ez a minimálisan szükséges mennyiség ahhoz, hogy pontosan meghatározzák valaminek a pozícióját a Földön.

A rendszer műholdjai egy-egy uniós ország rajzpályázatán győztes gyermekek keresztnevét kapják, a mostani kettőt a cseh és a dán nyertes után Davidnak, illetve Sifnek hívják. Az első kettőt egy belga és egy bolgár gyermekről Thijsnek és Nataliának nevezték el. Januárban dőlt el, hogy a "magyar" műhold a Lisa nevet kapja majd, miután a magyarországi rajzpályázatot a 11 éves Kraaijvanger Lisa Viktória nyerte meg.

Fotó: MTI

Az immár 20 milliárd eurós költségvetésűre becsült Galileo várhatóan az évtized végére lesz teljes egészében működőképes. Jövőre újabb hat, 2014-ben további négy műhold fellövését tervezik a rendszer keretében. Az első kettőt egy évvel ezelőtt állították pályára.

A mostani volt egyébként a harmadik alkalom, hogy Szojuz típusú rakétát, amely először 1966-ban repült, az egykori Szovjetunión kívül eső bázisról indították. Az első ilyen feladat során a Szojuz a Galileo korábbi műholdjait repítette az űrbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.