Csináld magad műholdat lőnek fel decemberben

Műholdat készíteni nem nehéz - Videó!

Több éven át dolgozott rajta, de végül befejezte saját kezűleg épített műholdját egy dél-koreai művész.

2012.07.26 15:33Konrád - ma.hu

"Műholdat készíteni nem nehezebb, mint mondjuk mobiltelefont" - mondta el a 34 éves Song Ho Jun, aki azért készítette el - mindössze 500 dollárból - a műholdat, hogy megmutassa az embereknek, elérhetik álmaikat. "Úgy hiszem, nem csak egy műholdat, de bármit el lehet készíteni az internet és a közösségi platformok segítségével. Azért választottam a szatellitet, mert szimbolikusnak találtam".

Fotó: youtube.com

Egyetemek, tudóscsoportok, amatőr rádiósokat tömörítő klubok régóta készítenek csináld magad műholdakat, de Song az első, aki valóban saját műholdat készített teljesen egyedül. Mérnök hallgatóként Song sokszor felhasználta a technológiát művészetében. Apple-nek nevezett munkájában olyan villanykörtéket használt, amik zöldről vörösre változtatták a színüket, ha vakuval fotózták őket.

Akkor született meg benne az “Open Satellite Initiative” ötlete, mikor egy magánműhold cégnél dolgozott gyakornokként, aminek segítségével Szlovéniától Párizsig űrszakértőkkel vette fel a kapcsolatot. “Én csak egy magánszemély vagyok, nem olyasvalaki, aki nagy egyetemnek, cégnek vagy hadseregnek dolgozik, ezért gyorsan megnyíltak előttem és megosztották tudásukat” - meséli Song.

A fiatal férfi hat éven át dolgozott a műholdon, mely idő során egyetemi papírokat nézett át, speciális alkatrészeket árusító weboldalakon vásárolt és átnézte a Szöul sikátoraiban megbújó elektronikai üzletek polcait. Egy kis vállalkozásba is kezdett, hogy finanszírozhassa a küldetését, de a költségek fedezésére a pénz nagyrészt szüleitől érkezett.

Végül elkészült a 10 köbcentis, 1 kilós OpenSat-tal. A műhold az akkumulátorának állapotáról sugároz majd információt, valamint a napelemének hőmérsékletéről és forgási sebességéről. A rádiósok kommunikálhatnak is a műholddal. Ha minden jól megy, morzejeleket küld majd LED lámpái segítségével bizonyos idősközönként.

Az alkatrészek ára mindössze 440 dollár volt, de fellőni az űrbe valamivel több, mint százezer dollárba kerül majd, miután Song szerződést kötött a francia NovaNano technológiai céggel, akik megszervezték az indítást. A rakéta Bajkonurból startol majd decemberben két műholdat repítve a világűrbe, amiből az egyik Songé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.