A fedélzetén öt műhold van

Sikeresen felbocsátottak egy Szojuz-FG orosz hordozórakétát

A kazahsztáni Bajkonurból vasárnap sikeresen felbocsátottak egy Szojuz-FG orosz hordozórakétát fedélzetén öt műholddal.

2012.07.22 13:35MTI

A Roszkozmosz, az orosz űrkutatási hivatal tájékoztatása szerint a rakéta két orosz (Kanopusz-B), egy fehérorosz (MKA-FKI) egy német (TET-1) és egy kanadai (ADS-1B) szputnyikot állít Föld körüli pályára. A Kanopusz-B a Földről szolgáltat telemetrikus adatokat, súlya 400 kilogramm, és 510 kilométeres magasságban végzi feladatát. A MKA-FKI az orosz Kanopusz fehérorosz megfelelője. Olyan adatokat gyűjt (északi-sarki vizekről), amelyek segítik a meteorológusokat az óceáni áramlások modellezésében.

Szergej Zolotoj, a fehérorosz űrprogram főkonstruktőre ugyanakkor hozzátette, hogy berendezésük Fehéroroszország biztonságával kapcsolatos feladatokat is ellát.

A német TET-1 új űrtechnológiákat tesztel, míg a kanadai egység része a hajók azonosítását, helymeghatározását végző műholdas rendszernek.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség beszámolója szerint az orosz hordozórakéta indítását 2012 első felére tervezték, de többször elhalasztották, mert Kazahsztán ragaszkodott ahhoz, hogy a rakéta első fokozata orosz területre essen vissza. Asztana végül azt követően adott engedélyt a felbocsátásra, hogy erről Karim Maszimov kazah kormányfő és orosz kollégája, Dmitrij Medvegyev június közepén megállapodott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.