150-240 elhamvasztott holttest 600 év alatt

Ősi dinasztia temetkezési helye lehetett Stonehenge

A legújabb ásatások eredményei szerint elképzelhető, hogy Stonehenge évszázadokon keresztül egy ősi királyi dinasztia temetkezési helye volt.

2008.05.30 14:32MTI

A délnyugat-angliai, misztikus kőépítménynél talált elhamvasztott emberi maradványokon végzett vizsgálatok alapján a régészek arra a következtetésre jutottak, hogy a Stonehenge területe temetkezési helyként szolgálhatott Kr. e. 3000-től fogva mintegy öt évszázadon keresztül. Korábban a tudósok úgy gondolták, hogy a rejtélyes rendeltetetésű építményt rövidebb ideig, csak Kr. e. 2700 és 2600 között használták temetkezési célokra.

A régészek feltételezése szerint mindössze 150-240 elhamvasztott holttestet temethettek el Stonehenge-nél 600 év alatt, ezért a terület vélhetően egyetlen magas rangú család temetkezési helye lehetett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.