Megéri az a pár év?

Csak egy nyisszantás, és tovább élhetnek a férfiak

Úgy tűnik, hogy koreai tudósok megtalálták a módját, miképpen növelhetik meg a férfiak várható életéveik számát, bár valószínűleg kevesen fogják alkalmazni az ősi módszert.

2012.09.25 11:49Konrád - ma.hu
Nyisssz?

Napjainkban a nők átlagosan 5 évvel élnek tovább, mint a férfiak, és sokan egyetértenek abban, hogy a különbséget a férfi nemi hormon, a tesztoszteron jelenti. Ezt az álláspontot igazolja  koreai kutatók tanulmánya, amiből kiderült, a középkori Koreában élő eunuchok bizony lényegesen hosszabb életet éltek mint "harcra kész" férfitárasaik.

Az Inha Egyetem, a Korea Egyetem és a Koreai Történelmi Intézet három kutatója összeállt, hogy megvizsgálják a történelmi adatokat a kasztrált férfiak életéről. Hosszú évszázadokon keresztül az ázsiai országban a neasinek nevezett eunuchok különleges státusz birtokosai voltak. A királyi család hűséges szolgái, a király háremének őrzői voltak. Nősülhettek is és örökbe fogadhattak leányokat vagy szintén kasztrált fiúkat.

A tudósok egy 1805-ben papírra vetett genealógiai dokumentum a "Yang-Se-Gye-Bo" lapjai között találták meg 385 eunuch különböző adatait és körülük 81-ről sikerült megállapítani, milyen kort élt meg. Az eredmények szerint a kasztrált férfiak átlagosan 14-19 évvel éltek tovább, mint teljes értékű társaik, sőt a 81-ből hárman megtarthatták századik születésnapjukat is.

Vajon azért éltek tovább, mert a palota kellemes környezetében éltek? Mint kiderült, nem erről van szó, hiszen csak szolgálati idejükben tartózkodtak a királyi fedél alatt. Ráadásul a kutatók megvizsgálták a hasonló életkörülményekkel rendelkező emberek várható élettartamát, és az mindössze 45-47 év volt.

"A tanulmányunk támogatja azt az elméletet, hogy a férfi nemi hormon csökkenti az élettartamot" - mondták el a szerzők. Rengeteg elmélet van arról, miképpen okozza a tesztoszteron Ádám fiainak korai halálát, de bizonyítani még egyiket sem sikerült.

Mind a női, mind a férfi nemi hormonok szerepet játszanak a  szív működésében, de egyes hormonok, amik a nők szívét erősítik, a férfiakét bizony gyengítik. Az ösztradiol és ösztron, amik a férfiak koleszterinszentjére vannak káros hatással, például ilyenek.

Eddig nem lehetett tudni, mennyire játszik szerepet a kasztrálás a férfiak várható élettartamában. Egy 1969-es tanulmány szerint az elmegyógyintézetekben élő kasztrált férfiak tovább éltek mint "férfiasabb" társaik, ugyanakkor a pubertáskoruk előtt kasztrált olasz operaénekes fiúk, a castratik esetében nem beszélhetünk hosszabb élettartamról.

De a koreai eredmények meggyőzőnek tűnnek, most már csak az a kérdés a hosszú élet reményében mikor szükséges alkalmazni a "gyógymódot", illetőleg, hogy hány férfinak fogja megérni az a plusz néhány év.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.