Nem tudták igazolni

Kétséges a sztatinok vérrögképződést megelőző hatása

Megkérdőjelezi egy most közzétett nagyszabású elemzés, hogy a sztatinok valóban megelőznék a veszélyes vérrögképződést.

2012.09.19 23:30MTI

A PLoS Medicine című nyílt hozzáférésű tudományos portálon kedden közzétett tanulmány szerzőinek vizsgálódása nem terjedt ki a sztatinok koleszterinszintet csökkentő hatására, amelyről már bőségesen állnak rendelkezésre kutatási eredmények.

2009-ben a JUPITER elnevezésű klinikai próbában úgy találták, hogy a roszuvasztatin hatóanyag felére csökkentette a vérrögök keletkezésének kockázatát az egészséges felnőttek körében. A megállapítás hozzájárult ahhoz, hogy a gyógyszer szedését megelőzésre is javasolják.

A 2009-es tanulmányba 17800 embert vontak be, akik vagy a hatóanyagot, vagy placebót kaptak. Kétéves követés után a sztatinos csoportban 34, míg a placebót szedők körében 60 esetben jelentkezett vénás trombózis, amely azért veszélyes, mert lábban kialakuló vérrög eljuthat a tüdőbe, ahol embóliát okozva a páciens halálához vezethet.

Kazem Rahimi, az Oxfordi Egyetem kutatója csoportjával a fentinél jóval szélesebb körben vizsgálódott, mintegy 150 ezer ember bevonásával készült 29, már megjelent és még közzé nem tett tanulmány adatait tekintette át. 22 tanulmány 100 ezernél több ember esetében a sztatint szedők és azt nem szedők adatait hasonlította össze, több mint 40 ezer páciens részvételével pedig a sztatint különböző dózisban szedők adatait mérte fel.

Vénás trombózis a sztatint szedők csoportjában 0,9 százalék gyakorisággal fordult elő, míg a sztatint nem szedők körében 1,0 százalék volt az előfordulása, ami nem jelent nagy különbséget. A nagy, illetve a kis dózisú sztatint szedők között pedig egyáltalán nem tapasztaltak különbséget a trombózisok gyakoriságában.

"Nem tudtuk igazolni, hogy a sztatinok nagy arányban csökkentenék a rögképződés kockázatát" - összegezték a tanulmány szerzői. Hozzátették ugyanakkor, hogy "egy jóval szerényebb, de talán klinikailag értékes" hatás nem zárható ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.