Biztonságosabb trombózis-megelőzés

Áttörés a vérrög-oldásban

Amerikai tudósok kifejlesztettek egy új módszert, amivel a vérrögoldó hatóanyagokat pontosan oda tudják juttatni, ahol szükség van rájuk.

2012.07.09 11:20Konrád - ma.hu

A technológia olyan biológiailag lebomló nanorészecske fürtöket használ, amik vérrögoldó plazminogén aktivátorral vannak bevonva.

Amikor elérik az eret, ahol a rög található, a klaszterek felszakadnak, és feloldják a rögöt, mielőtt az komoly problémákat okozhatna. Az eljárás nagy előnye, hogy a mai módszereknél használt szerek mennyiségének mindössze töredéke kerül a szervezetbe, ezért jelentősen csökkenti a nem kívánatos vérzés esélyét.

A Harvard Egyetem kutatói szerint a technika nagyjelentőségű lehet a szívrohamos, agyvérzéses és tüdőembóliás pácienseknél. Peter Weissberg professzor a brit Szív Alapítvány egészségügyi igazgatója egyetért abban, hogy az eljárás nagyon hasznos lehet. “Ez az új technológia csak kis adag gyógyszert használ fel ott, ahol szükség van rá, így jóval egészségesebb a megoldás.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.