2016-ban találkozhatnak

Kulcsfontosságú manőveren van túl a "férje után" induló Juno

A Jupiter felé tartó amerikai űrszonda, a Juno végrehajtotta a második kulcsfontosságú manővert is - jelentette be a NASA.

2012.09.19 22:30MTI

A Juno 2011. augusztus 5-én startolt, hogy ötéves utazás után 2,8 milliárd kilométert megtéve, 2016. július 4-én megérkezzen "isteni férjéhez", a Jupiterhez. A tervek szerint "bekukkant" Naprendszerünk legnagyobb bolygójának vastag felhőtakarója alá és leleplezi titkait, hogy megismerje a Jupiter származását, szerkezetét, elemezze légkörét és mágneses terét, valamint kiderítse, rendelkezik-e kemény maggal.

Az űrszonda elnevezése a görög-római mitológiából ered, amely szerint a főisten vastag felhőtakaróba burkolózva próbálta leplezni viselt dolgait. Egyetlen személy, Júnó, a felesége volt képes átlátni Jupiteren és megismerni igazi valóját - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon (http://phys.org/267179369.html).

A most végrehajtott manőver során a jelenleg a Földtől 480 millió kilométerre lévő Juno félórára beindította fő hajtűművét és másodpercenként 388 méterrel növelte a sebességet, a művelet során 367 kilogramm üzemanyagot fogyasztott el. Hasonló manővert hajtott végre az űrszonda augusztus 30-án, a két manőverrel a Föld felé irányították a Junót, amely 2013. október 9-én tér vissza bolygónkhoz, hogy úgynevezett gravitációs hintamanővert hajtson végre: ennek révén sebessége másodpercenként 7,3 kilométerre növekszik, ami átsegíti az aszteroidaövezeten. Ekkor az űrszonda 560 kilométerre lesz a Földtől.

A Juno mindössze 5000 kilométer magasságban kering majd poláris pályára állva a Jupiter körül, amelyet 33-szor kerül meg, nyolc műszerével vizslatva az óriásbolygót.

A gravitációs hintamanőver egy égitest gravitációs mezejének és sebességkülönbségének felhasználása egy űreszköz pályájának megváltoztatására. Segítségével az űrszondák kevesebb tüzelőanyag felhasználásával, rövidebb idő alatt érhetnek a Naprendszer távolabbi égitesteihez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.