Kora esti órákban

Cethal és delfin látható szeptemberben az égbolton

Mennyei delfin és cethal figyelhető meg szeptember elején az égbolton.

2012.09.05 22:29MTI

A Delfint (Delphinus) kizárólag halovány csillagok alkotják, ám jó időben, a késő esti órákban megfigyelhető az égbolt déli-délkeleti részén. A parányi csillagképet már az ókori görögök is a delfinnel társították. Az alfa, béta, gamma és delta Delphini csillagok által formált alakzatot néha Jób koporsójának is nevezik. A csillagkép két tagja, az alfa és béta Delphini meglehetősen fura nevet kapott: az első, a 240 fényévnyire lévő a Sualocin, a 100 fényévnyire lévő második pedig a Rotanev. A kettőt visszafelé olvasva Nicolaus Venator, Niccolo Cacciatore (1770-1841) olasz csillagász latinosított neve kerekedik ki a két csillagból. 

Így állítottak emléket az itáliai asztronómusnak, aki Giuseppe Piazzi (1746-1826) olasz csillagász, matematikus, az első kisbolygó, a Ceresz felfedezőjének tanítványa, majd utóda volt a Palermói Obszervatórium élén. A Cet (Cetus) csillagképben található az egyik legkülönlegesebb változócsillag, az omikron Ceti, a "csodálatos" Mira. Elsőként David Fabricius német csillagász észlelte 1596 augusztusában a fényes csillagot, amely a következő hetekben egyre halványult. Csodálatosként először 1662-ben Johannes Hevelius nevezte a csillagot, utalva szembetűnő fényváltozására.
 
Maximuma idején szabad szemmel is fényes, míg a minimum táján megfigyeléséhez távcsőre van szükség. Fényváltozása egy év leforgása alatt jól követhető a maga 331,65 napos periódusával. Jelenleg a Mira épp túl van legfényesebb periódusán, így ezekben a napokban érdemes megfigyelni, ahogy fokozatosan halványodik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.