Oroszország

Nyitott égbolt: magyar megfigyelőrepülés orosz terület felett

A Nyitott Égbolt Szerződés alapján magyar és kanadai ellenőrök megfigyelőrepüléseket hajtanak végre ezen a héten, hétfőtől szombatig Oroszország légterében - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata.

2012.06.18 09:43MTI

A tájékoztatás szerint egy magyar felségjelű, An-26-os típusú repülőgéppel végzik a repüléseket. A tárca szerint a gép az orosz szakértőkkel egyeztetett útvonalon halad majd, és ők gondoskodnak a gép fedélzetén arról is, hogy a repülés a szerződésben foglaltak szerint teljesüljön.

A fegyvertelen ellenőrzőrepüléseket lehetővé tevő Nyitott Égbolt Szerződést 1992-ben írta alá 25 állam, s azóta még kilenc csatlakozott hozzá. A megállapodás alapján eddig több mint 800 ilyen repülést hajtottak végre a részes államok területe felett. A tervek szerint a szerződés hatályát a későbbiekben más területekre, így a környezet védelmére is kiterjesztik.

Ez év áprilisában orosz ellenőrök végeztek megfigyelőrepüléseket Magyarország és Románia felett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.