A világ leginkább veszélyeztetett emlősei

Nincs "riszálom úgyis-úgyis" - a makiknak annyi

A Disney filmstúdió Madagaszkár című filmje révén ismertté vált makik (régebbi nevükön félmajmok), ezek a fán élő kis főemlősök a leginkább veszélyeztetett emlősök napjainkban a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) egyik új tanulmánya szerint.

2012.07.15 23:29MTI

"Madagaszkáron élnek messze a legnagyobb arányban veszélyeztetett fajok a főemlős-élőhelyeket magukban foglaló régiókat, illetve a világ bármely más országát tekintve" - mondta Christophe Schwitzer főemlőskutató, aki a hét végén beszélt a Madagaszkáron élő 103 makifajról Antananarivóban tartott egyhetes konferencia végén.

"Következésképp úgy véljük, hogy a makik a leginkább veszélyeztetett gerincesek" - mondta Schwitzer, a tanácskozás egyik szervezője.

A kizárólag Madagaszkáron élő makifajok több mint 90 százaléka immár az IUCN vörös listáján a "súlyosan veszélyeztetett", a "veszélyeztetett" és a "sebezhető" faj kategóriájában szerepelnek.

Természetes élőhelyük, a trópusi erdő folyamatos pusztulása és a vadhúsfogyasztás növekedése következtében jelentősen csökkent e kis emlősök száma, amióta az országot 2009 óta végeláthatatlan politikai válság dúlja fel.

Az IUCN szerint Marc Ravalomanana elnök megbuktatása után jelentősen meggyengültek a vadvédelmi intézkedések, mindenekelőtt az ország északi részén fekvő Masoala és Marojejy nemzeti parkokban.

"A politikai bizonytalanság csak tovább súlyosbította a szegénységet és gyorsította az illegális fakivágást. Az állatok vadászata is gyorsabban nőtt, mint várták" - közölte az IUCN.

A madagaszkári makik a Föld főemlőseinek mintegy 20 százalékát teszik ki. Közöttük van a világ legkisebb főemlőse, a mindössze 30 grammos súlyú Berthe-egérmaki, valamint a türkizszemű maki, ez utóbbi szemszíne egyedülálló a nem emberszabású főemlősöknél. Mindkét faj veszélyeztetett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.