Hol vagy, maki?

Először sikerült lefilmezni a világ legritkább majmát

Először sikerült filmfelvételt készíteni a világ legritkább főemlőséről, a Cross folyó menti, más néven Diehl-gorilláról - jelentette a The Daily Telegraph című brit lap honlapja (www.telegraph.co.uk).

2009.12.19 08:31MTI

A nyugati gorilla egyik alfaját képező és súlyosan veszélyeztetett Gorilla gorilla diehli-ből ma már kevesebb mint 300 példány él a Kamerun és Nigéria határán húzódó védett területen. A nagyközönség számára eddig láthatatlan óriásokat egy kutatócsoportnak sikerült lencsevégre kapnia: tagjai a kameruni Kagwene természetvédelmi terület fügefáin rostokolva kutattak heteken át az állatok után.

A gorillák védelméért tavaly kialakított park nagyjából 7,5 négyzetmérföldön terül el és körülbelül 16 gorillának ad otthont. "Ezek az állatok rettenetesen bizalmatlanok az emberekkel szemben és nagyon nehéz őket lefényképezni vagy lefilmezni" - mondta Roger Fosto, a Vadvédelmi Társaság (WCS) kameruni programjának vezetője.

"Ezért kifigyeltük és elfoglaltuk a kedvenc fügefáikat, ahol végül sikerrel jártunk
" - tette hozzá Fosto, aki csapatával egy párperces filmet készített a földtől mintegy 10-13 méter magasban fügét majszoló két gorilláról. Az évek során a WCS kutatói kifejlesztettek egy olyan megfigyelő rendszert, amellyel anélkül tudják nyomon követni a gorillákat, hogy megzavarnák vagy veszélynek tennék ki őket.

"Ezek a rendkívüli felvételek hihetetlen jelentőséggel bírnak a föld legkevésbé ismert és legritkább gorilláinak védelméért vívott harcban" - mondta James Deutsch, a WCS afrikai igazgatója.

Míg a gorillák legtöbb populációjára az orvvadászok jelentenek komoly veszélyt, addig a Kagwene park példányainak az a helyi hiedelem nyújt védelmet, hogy a majmok is emberek, és ezért sem vadászni, sem fogyasztani nem lehet őket.

A Cross folyó menti gorillákról eddig csak egyetlen, nem túl jó minőségű felvétel készült 2005-ben, a távolból, remegő kézzel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.