Kutya jelez a cukorbeteg kislánynak

Kiszimatolja a vércukorszint ingadozását

Különleges képességgel rendelkezik Keksz, az osztrák labradorkeverék: felfigyel a rábízott emberek vércukorszintjének túlzott emelkedésére vagy csökkenésére.

2012.05.15 07:58MTI

A kutya két hónapja vigyáz az ötéves Nellyre, aki három éve szenved anyagcsere-betegségben. "Ha Keksz megbökdösi a lányunkat, tudjuk, hogy valami nem stimmel a vércukorszintjével" - mondta el Astrid Wehner, Nelly édesanyja.

Ha nem reagálnak Keksz jelzésére, a kutya még egyszer, már hevesebben próbálja felkelteni a figyelmüket.

Nellynek egyes típusú diabétesze van, naponta 3-4 alkalommal ingadozik a vércukorszintje. "Keksz ezt a kislány bőréről kiszagolja. Az esetek nyolcvan százalékában jelez, cserébe jutalomfalatot kap" - dicsérte a négylábú egészségőrt Elisabeth Färbinger, salzburgi kutyakiképző.

Kekszet, a labrador-uszkár keveréket kilenc hónapja képezik. A kutya a kezdeti időkben Nelly ruháiról vett szagmintákat. A tanításnak viszont még közel sincs vége: a következőkben azt tanítják meg Keksznek, hogy éjszaka is figyelje Nellyt és baj esetén jelezzen a kislány szüleinek.

A szülők jelenleg háromszor kelnek fel éjszakánként, hogy ellenőrizzék a kislány vércukrát. A növekedés, sőt egy esetleges megfázás miatt is azonnal ingadozni kezd Nelly vércukorszintje, így fennáll az eszméletvesztés lehetősége.

Nyáron hetente kétszer az óvodába is elkíséri Nellyt négylábú barátja. Amikor már iskolába fog járni, Keksz mindennap vele tart majd, hogy a tanórákon is "végezhesse dolgát".

Färbinger az angliai Medical Detection Dogs kutyaiskolában sajátította el a speciális képzési módszert. Itt képezik ki a hirtelen állapotromlással járó betegségek, például az epilepszia jelzőkutyáit, sőt a rákos sejteket kiszagoló ebeket is.

Kekszről hamar, nyolchónapos korában kiderült, hogy nagyon alkalmas a feladatra, hiszen "szeret nagyon közel lenni az emberekhez és kapcsolatorientáltabb, mint más kutyák" - mondta el a különleges ebről kiképzője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Amerikai tudósok: akár 2022-ig is szükség lehet a társadalmi távolságtartásra

Az új típusú koronavírus egyelőre ismeretlen, de biztos, hogy hosszú ideig nem tűnik el.

Koronavírus - A tünetek megszűnése után is jelen van a vírus a Covid-19-betegekben

MTI Fotó: Mónus Márton

A felépülés után még legalább két hétig meg kellene hosszabbítani a karantént, hogy ne fertőzzenek meg másokat.

Szegedi matematikusok modellezik a járvány terjedését - segítsen nekik!

Pontosan megjósolták a kínai betegek és halottak számát, ill. hogy Irán és Olaszország lesz a következő. Magyarországot már nehezebb modellezni, ebben kell a segítség.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.