Tizenegymillió év telt el

"Zaragozában" éltek az óriáspandák rokonai

A medvefélékhez (Ursidae) tartozó ismeretlen faj fosszíliáit fedezték fel spanyol paleontológusok, az óriáspandák "unokatestvéreinek" tartott állatok a mai Zaragoza tartományban éltek tizenegymillió évvel ezelőtt.

2012.05.10 19:59MTI

A leletről az Estudios Geológicos című folyóiratban jelent meg tanulmány.
   
Az Agriarctos beatrix fosszílis maradványait a spanyol Nemzeti Természettudományi Múzeum, valamint a Valenciai Egyetem őslénytankutatói tárták fel. Véleményük szerint ezek az állatok kisebbek voltak a medvefélék legkisebb képviselőinél, a jelenkori maláj medvéknél (Ursus malayanus) is, testsúlyuk nem haladhatta meg a 60 kilogrammot.
   
A medve küllemét nehéz ugyan meghatározni, ugyanis eddig csupán fogmaradványok kerültek elő, de a spanyol paleontológusok meggyőződése szerint bundája sötét lehetett, néhány fehér folttal tarkítva a mellkasán, a szemei körül.
   
Az Agriarctos beatrix erdőben élt, a ragadozók elől a fákra menekült és a mindenevőkhöz (omnivora) tartozott: étrendje főleg gyümölcsökből és zöldségekből állt, de időnként gerincesekkel, rovarokkal is táplálkozott, szerette a mézet és a döghúst sem vetette meg. Sokkal inkább "röghöz kötött volt", mint az Ursidae-család ragadozó fajai - a barnamedvék és a jegesmedvék. Kihalását is vélhetően az erdőségek területének csökkenése okozhatta - a nyitottabb térségek a "versenyképesebb" fajoknak kedveztek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.