Érdekes felvetést eredményezett

A részlegesen sikeres HIV-vakcina által kiváltott immunválaszt elemezték

A 2009-ben lefolytatott, részleges sikerrel zárult HIV-vakcina-kipróbálás résztvevőinek vérében megjelent antitestek fajtáit és azok szintjét vizsgálták amerikai kutatók, és elemezték a fertőzésekkel való összefüggésüket.

2012.04.06 22:37MTI

Mint a New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban közzétett tanulmányukban megállapították, a különböző típusú antitestválaszok összefüggésben voltak azzal, hogy ki fertőződött meg később és ki nem.

A fertőzések ellen védő IgG jelű antitest például hozzá tud kötődni a HIV-fehérje felszínéhez, és úgy tűnik, hogy segít a HIV-fertőzés elleni védelemben. Azok az emberek, akiknél a vakcinálást követően termelődött IgG antitest hozzá tudott kötődni ehhez a V1V2 jelű régióhoz, kisebb arányban fertőződtek meg, mint a kontrollcsoport tagjai.

Másrészt viszont azok a páciensek, akik vérében a legmagasabb volt egy másik, az IgA jelű antitest szintje, kevésbé voltak védettek a HIV-fertőzéssel szemben, mint azok, akik vérében kevesebb IgA volt. A kutatók azt feltételezik, hogy az IgA antitest kölcsönhatásba lépett a vakcinával, és gyengítette annak hatékonyságát.

"Az elemzés néhány igen érdekes felvetést hozott azzal kapcsolatban, hogy milyen típusú humán immunválaszokat kellene kiváltania egy megelőzési célú HIV-vakcinának" - magyarázta Anthony Fauci, az Egyesült Államok Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének (NIAID) igazgatója.

"További feltárással ez a tudás egy lépéssel közelebb vihet bennünket egy széleskörűen védő HIV-vakcina kifejlesztéséhez" - tette hozzá Fauci.

2009-ben ismertették kutatók a Thaiföldön végrehajtott nagyszabású vakcinálási próba eredményét, amelynek során kísérleti oltóanyagot vittek be több mint 16 ezer önként jelentkező, heteroszexuális thaiföldi ember szervezetébe. A két oltóanyagból összeállított, "kombó" vakcina 31 százalékkal csökkentette a HIV-fertőzés kockázatát. Ahhoz, hogy védőoltásként használhassák a vakcinát, legalább 50 százalékos védettséget kellene nyújtania, azonban így is az eddigi legsikeresebb HIV-vakcina tesztről van szó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.