Frank Sherwood Rowland nyolcvannégy éves volt

Elhunyt a Nobel-díjas kémikus

Nyolcvannégy éves korában elhunyt Frank Sherwood Rowland Nobel-díjas kémikus, aki elsőként fedezte fel, hogy a szórófejes flakonokban hajtógázként és a hűtőgépekben hűtőanyaként használt CFC-gázok károsítják az ózonréteget.

2012.03.12 13:03MTI

Rowland szombaton hunyt el saját házában, Parkinson-betegsége következtében fellépő komplikációk miatt - közölte Kenneth Janda, a Kaliforniai Egyetem munkatársa.
   
A kutató 1995-ben kapott két kollégájával, Paul Crutzen holland és Mario Molina mexikói tudóssal megosztva kémiai Nobel-díjat.
   
Rowland tézisét, miszerint a klór-fluor-karbonok (CFC-k) károsítják a légkör ózonrétegét, sokáig vitatták. Miután azonban a következő tíz évben felismerték az atmoszférában kialakult ózonlyukat, kritikusai elhallgattak. Sőt, mint kiderült, még maga Rowland és kollégái is alábecsülték a problémát.
   
A kutató hitt a tudomány felelősségében és követelte, hogy a tudósok vállaljanak kötelezettséget az általuk felfedezett problémák, mint például a klímaváltozás ellen. "Ki, ha nem mi?" - tette fel a kérdést 1997-ben a Fehér Házban Rowland egy klímaváltozásról szóló vitában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.