Rendkívüli restaurálási megoldás

Alagútban állítják helyre Viktor Emánuelt

Rendkívüli restaurálási megoldást alkalmaznak Milánó főterén: II. Viktor Emánuel lovasszobrát egy földalatti alagúton keresztül állítják helyre.

2012.03.11 18:30MTI

Az idő foga szabályosan szétrágta az Olaszország egységesítéséről ismert király szobrát. A II. Viktor Emánuelt lóháton ábrázoló bronz alkotás a milánói székesegyház előtti teret díszíti. A város műemlékvédelmi felügyelősége az itáliai egység tavaly ünnepelt százötvenedik évfordulóján vette észre, hogy a szobrot a darabokra esés fenyegeti. 

A beavatkozás mostanáig késett, mivel a restaurátorok nem tudták, miként fogjanak hozzá - írta a Corriere della Sera napilap milánói kiadása. A megoldás váratlanul érkezett: észrevették, hogy a szobor alatt földalatti alagút húzódik.
 
A talapzat déli oldalát díszítő oroszlánnál lehet lemenni a tér padlózata alá, ahol egy szűk folyosó a szobor belsejéig vezet. Mint kiderült, eredetileg innen, belülről rögzítették a szobrot a teret fedő kőburkolathoz. A számos olasz város főterét díszítő II. Viktor Emánuel-szobrot Milánó 1878-1894 között állítatta. 

Ercole Rosa szobrászművész alkotása több mint száz évvel ezelőtt százezer lírájába került a városnak. A mostani, három hónapig tartó restaurálásért a jelenlegi milánói önkormányzat száznegyvenezer eurót fizet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.