Orosz kutatók kihajtatták

Kibimbóztak a 30 ezer éves virágok

Harmincezer éves virágot hajtattak ki orosz kutatók.

2012.02.20 20:43MTI

A szibériai tartós fagy olyan jól konzervált egyes növényi részeket, hogy orosz kutatók laboratóriumi körülmények között új életre képesek hívni őket.

A kísérlet sikere rávilágít arra, milyen nagy jelentőséggel bírnak a tartós fagy állapotában lévő talajterületek olyan élőlények megőrzésében, amelyeket régóta eltűntek hittek - írják a biológusok a Proceedings című szaklapban megjelent tanulmányukban.

A növényminták, amelyekkel Szvetlana Jasina, az Orosz Tudományos Akadémia kutatója és munkatársai dolgoztak, föld alatti üregekből származnak. Ezeket mintegy 31 ezer évvel ezelőtt földimókusok ásták és használták táplálékuk elrejtésére. Az üregek ma 38 méterrel a tartós fagy állapotában lévő föld felszíne alatt vannak, és egész idő alatt sosem olvadtak fel.

A különböző, az üregekben talált növényekből a tudósok a Silene stenophylla nevű fajt választották ki, amely a habszegfűk nemzetségébe tartozik.

A még éretlen termésekből embrionális szövetet vettek és a laborban palántákat neveltek belőlük, majd ezeket elültették. Az összehasonlítás kedvéért az azonos faj ma élő példányaiból vett magokból is tenyésztettek növényeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.